Blog

Ve stylu Art Deco

ve stylu Art Deco

Na Design Robot si můžete vybírat nejen podle typu produktu, ale i podle uměleckého směru. Je libo funkcionalistickou pracovnu nebo obývací pokoj v bruselském stylu? Není problém. Jelikož se u nás tu a tam objeví také nábytek ve stylu Art Deco, pojďme se v krátkosti podívat právě na něj.

Ve 20. letech 20. století se svět zotavoval z první světové války, vznikaly nové národní státy a nastal překotný rozvoj všemožných odvětví. Tzv. Roaring/Golden Twenties, jak se 20. léta nazývala, však byla také érou jazzu, charlestonu a “flapper girls” a charakterizovalo je nadšení ze všeho moderního.

Art Deco móda - Design Robot

Právě jako Style Moderne nebo modernismus bylo Art Deco označováno ve své době. Pojmenování “Art Deco” mu přiřkli historici umění zpětně až v 60. letech. Název vychází ze jména mezinárodní výstavy Exposition Internationale des Arts Decoratifs Industriels et Modernes, která se konala roku 1925 v Paříži, a která byla pro Art Deco průlomová, zejména z hlediska jeho představení široké veřejnosti. Přestože kořeny tohoto stylu lze hledat na samém začátku 20. století, do popředí se tedy dostal až v letech meziválečných, přičemž úpadek pak nastal se Světovou hospodářskou krizí a rozvoj stylu definitivně skončil druhou světovou válkou.

Art Deco kuřácký stolek- Design Robot

Art Deco bylo značně eklektickým stylem ovlivněným mnoha tehdejšími směry. Navazovalo nejen na secesi, ale inspirovalo se i v kubismu, futurismu či konstruktivismu. Ačkoli tak v sobě mísilo tendence a prvky vícera uměleckých směrů, vyznačovalo se jistou elegancí, sofistikovaností a důrazem na moderní estetiku a moderní pojetí zpracování. Oslavovalo nové století, pokrok, dynamiku a rozvoj obchodu a moderních technologií. Nabízelo zábavu, potěšení a únik od konvencí, a proto se také stalo hlavním stylem zábavních parků, kin, hotelů, barů a nočních klubů.

Jak tedy bezpečně rozpoznat Art Deco? Přibližme si některé z jeho základních znaků:

  • moderní materiály – nerezová a chromovaná ocel, hliník, nové plasty – př. Bakelit

  • použití vitráží, zrcadel, laků, intarzie

  • jasné, živé barvy

  • zjednodušené formy a geometrické tvary

  • prvky jsou často uspořádány do symetrických vzorců

  • fascinace starověkými (Egypt, antika, Mayové) a orientálními (východní Asie, Afrika) kulturami

 

Art Deco vzor - Design Robot

Styl Art Deco se prosadil především v Evropě (kde koexistovalo několik jeho národních variací) a posléze ve Spojených státech. Zpočátku byl nahlížen jako styl luxusní, pro nejmajetnější vrstvy. Postupně však získával na oblíbenosti a výše zmíněná výstava z roku 1925 pak byla pomyslným vrcholem popularity. Typické rysy Art Deca poté byly hojně reprodukovány a předměty denní potřeby byly vyráběny až v masovém měřítku. O jeho oblíbenosti svědčí nespočet příkladů na obou kontinentech, a to jak v architektuře, užitém umění, výtvarním umění a v interiérovém a grafickém designu, tak i v módě, filmu, průmyslu či řemeslech.

Art Deco křeslo - Design Robot

Nejklasičtějším příkladem Art Deca v architektuře je Chrysler Building a Empire State Building v New Yorku. V českém prostředí je zastoupeno Legiobankou, hotelem Alcron nebo Palácem Adria. V módě jej charakterizovaly šaty se sníženým pasem, sukně do půli lýtek, odhalené paže, klobouk “cloche” a další. Ideální žena měla štíhlou postavu a sestřih na mikádo či “na kluka”. Nosily se turbany, orientální motivy, kožešinové límce a nápadná bižuterie. Art Deco se uplatňovalo se i v automobilismu (Chrysler Airflow), ve vzhledu železničních stanic a zaoceánských parníků, v grafice (logo Universal Studios) a samozřejmě v nábytku.

Styl Art Deco je populární dodnes a má fanoušky mezi mnoha majiteli domů a bytů, kteří si je takto zařídili. Lze tak čerpat inspiraci v nespočtu interiérů. Nechcete kompletně měnit byt do Art Deca, ale přesto byste rádi dali svému interiéru nádech dvacátých let? Stačí sledovat stránky Design Robot, respektive kategorii Art Deco, vybrat si potřebný kousek či dva, otevřít Velkého Gatsbyho, pustit si jazz – a voilà!

ve stylu Art Deco